Laptopvásárlásnál mire figyeljünk?

Nem mind olcsó, ami kevésbe kerül

Laptopvásárlás. Dell, Asus

Egy bölcs azt mondta, szegény ember nem engedheti meg magának, hogy olcsó árut vásároljon. Az ellentmondás ebben csak látszólagos: ha az áru minősége, élettartama és ára közti összefüggést vesszük alapul, a szegény ember jobban járhat a drága laptoppal, mert mondjuk nem 3, hanem csak 6 év múlva kell újat vennie. Ámbár igaz, hogy a számítástechnikai iparban egy hatéves gép már nehezen döcög el a sok-sok új program miatt.

Tipikus hibáink laptop vásárláskor

Nem az a kérdés, hogy mit tehetünk a laptopunkért, hanem hogy a laptop mit tehet értünk. Valószínűleg volt már néhány notebookod, tudod, milyen funkciókat kedvelsz és minden bizonnyal megtapasztaltad már a gép kiválasztásának jó és rossz oldalait. Szerencsére megfelelő lehetőségek állnak rendelkezésre életstílus és szükségletek függvényében. Tudnod kell, mit szeretnél.

Íme egy lista a leggyakoribb laptop vásárlási hibákról, hogy később ne bánd meg a döntésedet.

Legtipikusabb hiba: a legolcsóbb modell megvásárlása

A legolcsóbb számítógép nem terheli meg a pénztárcádat, de valószínűleg nem lesz felvértezve azokkal a funkciókkal, amikre szükséged lesz és az elvárt élettartamnak sem felel majd meg. Tegyük fel, hogy egy kétmagos és egy négymagos processzor között szeretnél dönteni: egyszerre több alkalmazást akarsz futtatni, de a kétmagos mellett döntesz, mert valamivel kevesebbe kerül. Most birtokodban van egy olyan rendszer, mely nem olyan erőteljes, mint ami az igényeidnek megfelelne és ez a probléma ott fog leselkedni rád, amíg egy új gépet nem vásárolsz.
A legalacsonyabb árra való lecsapás helyett érdemes az igényeidnek legjobban megfelelő laptopot kiválasztani. Egy jó módszer, ha eleve tudod mire van szükséged. Készíts egy listát az alapvető funkciókról.

Ne fizess túl sokat, de tudd, hogy min takarékoskodj

Apple csúcskategóriás Macbook Pro laptop
apple laptop vásárlás

Ne vásárolj olyan laptopot, amit nem tudsz megengedni magadnak. Lehetséges, hogy ha egy laptop költségei megterhelnek, akkor van benne valami, amire nincs is szükséged. Az Apple csúcskategóriás Macbook Pro-ja 2500 dollár. Reális keretek között ez több, mint amennyit a legtöbben megengedhetünk magunknak. Ne hagyd, hogy a marketing elcsábítson.

A jó hír, hogy ma már sok opció van a piacon. Hibrid tabletták jelentek meg, az ultrabookoknak csökken az áruk és általában véve ez egy jó időszak laptop vásárláshoz.

Elfelejteni a laptop célját: mire használnád

A fényes hirdetések és a szórakoztató kis funkciók elvonhatják a figyelmedet az igazi kérdésekről: Miért vásárolsz laptopot? Ha nagyszerű, felhő alapú számítástechnikai eszközt szeretnél iskola vagy munka számára, akkor jobban jársz egy Chromebookkal, nem pedig egy játékhoz való laptoppal – függetlenül attól, hogy milyen erős a processzora.

A portok és kompatibilitás figyelmen kívül hagyása

Nem minden laptop tartalmazza a portokat, amelyek fontosak számodra. Szükséged van egy kártyaolvasóra? Esetleg három USB portra? Lehet, hogy nincs szerencséd. A jelenlegi ultrabook trend szerint a portokat kihalás fenyegeti. Apple termékeket használsz? Egy Thunderbolt 2 portra szükséged lesz a feladatok elvégzéséhez. Van egy régebbi külső merevlemezed USB 2.0 portokkal? Akkor az újabb USB 3.0 portok lehet, hogy nem fognak működni nálad. Mindig vedd figyelembe, milyen portokra lesz szükséged.

Az akku és a töltő paraméterei (Dell, Asus)

asus laptop töltőNem hagyhatod figyelmen kívül készüléked márkáját és nem árt ellenőrizni, hogy a megfelelő akkumulátor található e benne, és ennek töltője paramétereit tekintve kompatibilis-e a termékkel. Ugyan igaz, hogy ASUS laptop töltő használható Dell akku feltöltésére is, ha a kimeneti feszültsége és leadott áramerőssége megfelelő, ám a szakemberek mégis azt ajánlják, hogy az akkumulátor és a tápegység gyártója legyen azonos. Még akkor is, ha a töltő-csatlakozó és a bemenet egyébként megfelel egymásnak. A feszültség értékek (pl. 12 V-os akkuhoz – 19 V-os adapter) eltérése meghibásodáshoz vezethet, a tápegység alacsonyabb áramerőssége pedig nem garantálja a maximális töltést.

A rendelkezésre álló legmagasabb felbontás választása

Laptop vásárlás - hiba javítás
Notebook vásárlás, javítás

A nagy felbontású laptopokban legtöbbször kisebb a menü méret, mert a Windows a képpont méretét adja meg. A képernyőn megjelenő több képpont csökkenti mindennek a méretét, beleértve a betűtípusokat, ikonokat és a vizuális megjelenítés egyéb fontos elemeit.
Az akkumulátor élettartamát is negatívan érinti a nagy felbontás, mert világosabb háttér-világításra van szükség az összes képpont vezérléséhez.

Nem kipróbálni vásárlás előtt

Ez valószínűleg szóra sem érdemes, de azért ne feledd a megfelelő tesztelést elvégezni a kiszemelt laptopon. Meg kell vizsgálni  a trackpad, billentyűzet, szoftver interfész, és más elemeket, melyek különböznek modellről modellre. Könnyen figyelmen kívül lehet hagyni olyan fontos elemeket, mint például az érintőpad érzékenységét vagy a képernyő láthatóságát nappali fényben. Nem kell feltétlenül megvásárolnod a laptopot a boltban, de legalább egy kézzel fogható tapasztalatot szerezhetsz a végső döntés előtt.

Azt gondolni, hogy a méret nem számít

A méret fontos, ha laptopról van szó. Míg a nagyobb laptop jobb megjelenítési élményt nyújt, hordozhatóság szempontból hátrányba kerül. A laptop mérete sokszor meghatározza a billentyűzet és trackpad méretét, ami azt jelenti, hogy helyszűkében leszel egy 13 inch-nél kisebb méretű laptop esetében. Ha ritkán utazol a laptopoddal, egy 15.6 inch-es modell ideális választás lehet.

Egy specifikációnak megszállottja lenni

A csőlátás nem segít laptop vásárláskor. Nem szerencsés egyetlen kedvenc specifikáció alapján keresgélni. Például a gyártók szeretik a RAM-ot. Könnyen kifejezhető számokban, és a nagyobb számok vonzóbbak. Nevetségesen olcsó is, ezért néhány extra gigabájt csomagolásával extra profit érhető el. Az igazság az, hogy ritkán van szükség 8 GB-nál nagyobb RAM-ra, hacsak nem vagy játékos vagy komoly szoftvereket használsz a munkádhoz. Nagyszerű, ha egy laptopnak ennél többje van, de ne ez határozza meg a döntésedet.


“Laptopvásárlásnál mire figyeljünk?” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!