Tanácsok megfelelő paplan kiválasztásához

tollpaplanKeresed a tökéletes takarót vagy éppen paplant? Nem találod a megfelelő változatot, ami biztosan hasznos lesz az alvások során? Bár a mindkettő arra szolgál, hogy melegen tartson bennünket a hűvösebb éjszakákon, nem ugyanazt jelentik, kevesen is vannak tisztában a különbségekkel. De vajon mit érdemes választani? Cikkünkben tanácsokkal szolgálunk a megfelelő paplan megtalálásához.

Mik azok a takarók?

A takarók általában vékonyabb anyagból készülnek, mint a paplanok, de nem minden esetben van ez így. Általában szövöttek, egyneműek, mint a merinoflór gyapjú változat, ami egy prémium minőségű fésűsgyapjú szövetből gyártott verzió.

Mik azok a paplanok?

Az előzővel ellentétben a paplanok sokszor jóval vastagabbak is lehetnek, amik fedőanyagból és töltőanyagból állnak. Készülhet tollból, gyapjúból egyaránt, de léteznek bambusz paplanok is. A toll paplan tisztítása valamivel egyszerűbb, mint az utóbbiaké, de mindegyik esetében oda kell figyelni a jelzésekre.

De milyen paplant válasszunk akkor?

A paplan egyik, ha nem a legfontosabb tényezője, hogy garantálja a pihentető alvást az éjszaka folyamán. Ha túl meleg van, akkor kiizzadunk és reggel kimerülten ébredünk fel. Ha pedig fázunk, szintén nem lesznek túl komfortosak az hajnali órák. Fontos tehát a paplan anyaga, a mérete és a fedőrétege egyaránt.

A paplan mérete

Először is jó, ha tisztázod magadban, hogy egy- vagy kétszemélyes paplanra van szükséged. Leggyakrabban előbbit szerzik be maguknak, hiszen általában még a párok is külön takarót használnak az alvás során. Az egyszemélyes gyártmányok átlagos mérete 140×200-as, míg a dupla verziók 200×220 centisek.

Az anyag

A takarók az anyaguktól függően lehetnek téliek, nyáriak, de akár négy évszakosak is egyaránt. A töltet pedig készülhet pehelyből, vadselyemből, pamutból, gyapjúból, műszálból, illetve bambuszból és tencelből. Legelterjedtebb a toll, azaz a pehelyből készült kiegészítők, amikbe legtöbbször liba vagy kacsatollat töltenek. A téli hónapokban melegen tart, melegít és persze rendkívül puha, így segíti a pihentető alvást. Nagy előnye, hogy jó a légáteresztő- és a hőszigetelő képessége, így szinte verhetetlen a többi változattal szemben.

A fedőréteg

A paplan külső részét nevezzük fedőrétegnek. Ez általában selyem, pamutszatén, angin, tencel, bambusz, műszál, illetve kevertszálas. A selyem nagyon finom, a legjobb választásnak bizonyul. Ám jó megoldás lehet a több is, hiszen például a bambusz természetes anyag, jó a nedvszívó képessége és nagyon kellemes a tapintása is. A műszál pedig jól bírja a mosást és a tisztítást, így nagyobb igénybevétel esetén is praktikus lehet.

Összegezve

Ezeknek a tanácsoknak a segítségével bízunk benne, hogy jóval könnyebb lesz megtalálni a tökéletes paplant. Ne feledkezz meg róla, hogy a toll paplan tisztítása az egyszerűbb megoldások között szerepel, ellenben a gyapjúval, jóval könnyebben karban tudjuk tartani. Fontos továbbá a fedőréteg anyaga és persze a takaró mérete is egyaránt.

Szólj hozzá!