Járművek vásárlása részletre

jármű részletreAz utóbbi időben megszaporodott a járművek száma az utakon, ami egyaránt igaz a gépkocsikra, a robogókra és a kerékpárokra is. Főképp az előbbi kettő esetében ráadásul nem mindegy, hogy milyen járművet, milyen áron vásárolunk. Az új és megbízható gyártók termékei ugyanis jellemzően drágább, de szerencsére akik önerőből nem engedhetik meg maguknak, azok számára a járművek vásárlása részletre jó megoldást kínálhat.

Járművek részletre vásárlásának lehetőségei?

A járművásárlás legyen szó motorról, robogóról, vagy gépkocsiról a legtöbb esetben komoly nehézségek elé állítja az embereket. Ennek több oka van, de általában nem is annyira a megfelelő típus kiválasztása vagy elérhetősége okoz fejtörést, sokkal inkább a vételár előteremtése, ezért sokan folyamodnak hitelhez ilyen esetekben.

A hitel mellett persze gyakran szó esik egy másik alternatíváról, a lízingelés lehetőségéről, amiről lényegesen kevesebb konkrétumot hallani, pedig érdemes megismerkedni vele

Hitel és a lízing közötti különbségek?

Alapvetően mindkettő egy kölcsönszerződésnek tekinthető, tehát szerződésben foglalt, kamatos részletekben kell évekre elnyújtva kiegyenlítenünk a jármű ellenértékét, de míg hitel esetén a jármű tulajdoni jogát azonnal megkapjuk, addig lízingszerződésnél az érintett jármű a futamidő végéig a bank tulajdonában marad.

A jármű hitel esetén a legfontosabb tudnivaló, hogy ez egyfajta személyi kölcsön, éppen ezért egy lakáshitelhez mérten például sokkal kedvezőbb feltételeket kínál, nem határozza meg, hogy mennyit költünk belőle csak a járműre.

A lízing tekintetében ennél sokkal szigorúbbak a feltételek, hiszen ilyenkor a bank vagy lízingcég kizárólag egy adott járműre – jellemzően csak új autóra – kínál nekünk egy adós- jogviszonyt. Emiatt például ha valaki szeretne robbanómotoros kerékpár részletre beszerezni, akkor annak a hagyományos hitel lesz a megoldás. A lízing ezen jellemzői miatt kizárólag akkora összeget előlegeznek meg nekünk, amennyi a járműre kell, és azt a pénzt mi képletesen szólva soha nem látjuk, nem fogjuk a kezünkbe, csak a terméket kapjuk meg, amiért hosszútávú, jellemzően havi törlesztésű fizetési kötelezettséget vállalunk.

Gyakori hitelezési feltételek

Amennyiben összevetjük egymással a hitelt és a lízinget, rendkívül fontos megismerkednünk mindkét kölcsöntermék feltételeivel is. Ezek magánszemélyek és cégek esetében a leggyakrabban a következők:

A hitel és a lízing is igényelhető forint, illetve euró alapon, a futamidő pedig maximum 7 év lehet.

A hitelnél az adós és a pénzösszeg válogatja, lízing esetében azonban mindig megkerülhetetlen a felvételhez az önerő. Ez hitelnél forint alapon 25-, euró alapon 40 százalék, míg lízing esetén 20 és 35 százalék.

A magánszemélyek kapcsán az autóvásárlási célzattal igényelhető hitel vagy lízing legkisebb igényelhető összege 300 000 forint. Amennyiben robogót, motort, kerékpárt vásárolnánk, akkor önerő sem feltétlenül szükséges

Cégeknél autóhitel nem, csak lízingkonstrukció érhető el autóvásárlási célzattal, melynek futamideje 8 évben van maximalizálva. Minden megkezdett autólízing esetén 20 százalék az önerő bármelyik pénznem választásakor.

Mire van szükség hitel vagy lízing igénybevételéhez?

Amennyiben magánszemélyként szeretnénk hitelhez vagy lízinghez folyamodni járművásárlás céljából, akkor szükségünk lesz

  • személyi igazolványunkra
  • vezetői engedélyünkre
  • munkáltatói igazolásra.

Ez aktív keresők esetén lehet bankszámlakivonat, nyugdíjasoknál pedig ilyen banki igazolás mellett a nyugdíjas szelvény is elfogadható.

Összegezve

Ma már magánszemélyek és cégek is könnyedén juthatnak tehát járművekhez, amik egyaránt lehetnek új, vagy használtautók, motorkerékpárok, robogók és kerékpárok is.

Szólj hozzá!