Azi infra fűtéstechnológia piaci háttere. Sötétsugárzók

Bár az EU-s szabályozások megengedőbbek lettek a gáz- és atomenergiával szemben, a fenntarthatóságot mégis a megújuló energiák és a környezetszennyezést maximálisan elkerülő felhasználási technikák jelentik. A lakóépületek fűtésében például ilyennek számít az elektromos áramra épülő infratechnológia, különösen, ha villamos energia jellege zöld, azaz megújuló természeti forrás áll mögötte (nap-, szél- vagy vízerőmű).

Itt elsősorban azok melegítőberendeezések jöhetnek szóba, amelyek az infrafűtést szélmotor és napelem termelte árammal oldják meg. Ezeknek a termékek az energiahatékonysága kimagasló, a felvett kilowattok 90-97 %-a hő formájában áll elő. Ehhez persze olyan minőségi fűtőtestekre van szükség, amelyekből ma már széles a hazai árupiacon a kínálat.

A belföldi és a nemzetközi terepet behatóan vizsgálva megállapítható, hogy míg a piaci összetevők tekintetében néhány évvel ezelőtt kizárólag külföldi eredetű inframelegítőket mutattak be a magyarországi piacon (ezeket Hollandia, Németország, Olaszország, Lengyelország,  Franciaország és Svédország dominálta, továbbá megjelentek az USA-ból, Törökországból, Oroszországból származó infratermékek is) addig a helyzet mára megváltozott és meglehetősen nagy kínálat jelent meg a magyar gyártóktól és forgalmazóktól eredően. Ebben az alapkutatásokat is végző Arvisura Infra SEO magáncég grafitmasszára épülő infravörös fűtőberendezései említendők első helyen.

Olcsó fűtés sötétsugárzó infrapanelekkel

A sötét grafitcsöves infrasugárzók energiahatékonyak, mert körkörösen radiáló, cső alakú fűtőfelülettel rendelkeznek, amelyen belül természetes vagy cseppfolyósított halogéngáz kering. Általában ez a cső speciális hőbevonattal rendelkezik, amely egyszerre biztosítja a kibocsátó felület magas emissziós képességét és a korrózió elleni védelmet. Átlagosan a sötétsugárzókra jellemző 350-400 C°-ra melegítve az emitter hosszú hullámú (távoli) hősugárzást bocsát ki, ami nem káros az emberi egészségre nézve, sőt, bizonyos jótékony hatást is gyakorol például az ízületi fájdalmakra, bőrirritációra, érszűkületre.

A fűtőtesten az emitterek visszaverő reflektorokkal vannak felszerelve, amelyek a sugárzást a munkaterületre irányítják és kiküszöbölik a konvektív (keringési) veszteségeket, javítva a hőérzetünket.

Előnyei mellett a technológiának gyengéi is vannak. Az infra sötésugárzók fő hátránya a hőkibocsátás egyenetlensége térben és időben, holott ezek a fűtőtestek elektromos energiát alakítanak át hővé, és ez jól szabályozható. A be- és kikapcsolás időközeinek optimalizálása és a normál működéséhez szükséges technikai háttér fenntartása automatikusan történik, a fent említett vezérlő és biztonsági egység segítségével, amely része a webshopban megrendelhető egységcsomagnak.

Szólj hozzá!