Asus laptoptöltők paraméterei (Volt, Amper, Watt)

Vásárlás előtt érdemes tájékozódni. Szerencsére – mint ahogy minden laptoptöltőnek a hátoldalán – a gyártók a hordozható Asus termékek töltőinek a burkolatán is feltüntetik a legfontosabb paramétereket. Bár a töltőcsatlakozók egyedisége miatt csak ritkán fordulhat elő, hogy nem megfelelő töltővel figyelmetlenül tönkreteszed drága gépedet, mégis érdemes vásárlás és használat előtt ellenőrizni ezeket a paramétereket, számszerű műszaki értékeket.

Ezek az úgynevezett töltőparaméterek nem rejtélyes adatok. Egyszerűen csak a Voltban mért bemeneti és kimeneti feszültségre, az Amperben megadott áramerősségre és a Wattban számolt teljesítményre vonatkoznak, éspedig:

 • A hálózatból felvett feszültség – például: input 100-240 V (Magyarországon a villanyhálózat feszültsége ˜230 Volt)
 • Leadott feszültség – például Asus töltőknél: 19 – 20 V
 • Leadott áramerősség (árammennyiség) – például: 3.25 A
 • Leadott teljesítmény – például: output 65 W

Részletezzük, pontosan mit is fednek ezek az értékek, tudva, hogy ha töltőre dugjuk készülékünket, akkor a csatlakoztatott adapter egyfelől működésének külső áramforrásául szolgál, másfelől folyamatosan tölti a belső energiaforrást, vagyis az aksit.

A laptoptöltő által leadott feszültség

Az Asus töltők egyik legfontosabb paramétere az általuk leadott egyenáram feszültségértéke. A laptop által felvett és a töltő által leadott feszültségérték optimális esetben megegyezik. Ha a töltő a szükségeshez képest kevesebb feszültséget ad le, akkor a gép egész egyszerűen nem kapcsol be, ha a szükségesnél jóval magasabb ez az érték, akkor leéghet a laptop alaplapja, bár a modern eszközöket ellátják túlfeszültségvédelemmel.

Az Asus töltő által leadott feszültség leggyakoribb értékei: 10.5 V, 12 V, 15 V, ezeknél is gyakrabban fordul elő 19-20 V-os adapter.

A töltő által leadott áramerősség

Az Asus töltő kimeneti áramerősségének értéke a feszültséghez hasonlóan fontos és kritikus paraméter, hiszen alapvetően befolyásolja a gép működését és az akkumulátor töltését. A töltőnek biztosítania kell a laptop által igényelt maximális áramerősséget ahhoz, hogy az összes hardverelem élettartama a lehető leghosszabb legyen. Az adaptereken az üzembiztosan és tartósan leadható áramerősség van feltüntetve.

A notebook töltő kimeneti teljesítménye

Iskolából tudjuk, hogy a teljesítmény az adott feszültség és az e feszültség mellett leadott/felvett áramerősség szorzata. A tápegység teljesítménye nem lehet alacsonyabb, mint a notebookon megadott nominális teljesítmény. Mint tudjuk, a tápegységünknek két funkciója van: 1) fenntartja bekapcsolt gépünk működését, 2) feltölti leszállt aksiját. Mindehhez jelentős leadható teljesítmény szükséges.

Az laptop töltők csatlakozóinak típusai

A töltők a laptop alaplapjához henger alakú csatlakozóval csatlakoznak.

 • Az Acer termékek töltőcsatlakozójának külső átmérője 5.5 mm, belső átmérője 1.5 mm, a leadott feszültség általában 19 V.
 • Az Asus által kedvelt töltőcsatlakozó külső átmérője 5.5 mm, belső átmérője 2.5 mm, a leadott feszültség a standard 19 V.
 • A Sony által is kedvelt töltőcsatlakozó egy külső hengerből és egy belső „tűből” áll. A külső rész átmérője 6 mm, a belső csatlakozórész átmérője 1.5 mm, a leadott feszültség változatos lehet: 10.5 V, 16 V, 19 V.
 • A HP és a Compaq által kedvelt töltőcsatlakozók 19-19.5 V feszültséget adnak le és három helyen csatlakoznak a géphez. A külső csatlakozó átmérője 7.4 mm, a belső csatlakozórész átmérője 5 mm, a belső tűalakú csatlakozó átmérője minimális.

Az utóbbi időben a gyártók a töltőcsatlakozók tervezésekor a helytakarékosság elvét követik, ezért az Asus töltők csatlakozójának átmérője is folyamatosan csökken.

Az AC/DC adapterek elemei. Típusaik

Az akkumulátortöltő legfontosabb részei:

 • a feszültségátalakító (a hálózati feszültséget kb. tizedére-huszadára csökkenti),
 • az egyenirányító (a váltóáramot egyenárammá alakítja),
 • a feszültségstabilizátor (a kimenő feszültséget a terhelés változása közben is állandó értéken tartja)
 • és a kontroller vagy mikrokontroller (processzor, amely figyeli a töltő feszültség- és áramértékeit, lekapcsolja a kimenetet, ha a töltőt kihúzzuk a számítógépről, hiba esetén pedig ki is kapcsolja a tápegységet; a kontroller a töltőegység helyett a laptop alaplapján vagy az akkumulátorban is helyet kaphat.)

Az akkutöltő paraméterei a laptop és az akkumulátor típusától és paramétereitől függenek. Az áramforrásnak elegendő energiát kell biztosítania a hardveregységek működtetéséhez és az akkumulátor feltöltéséhez is, egyidőben. Főbb részeik:

 • Hálózati csatlakozó kábel
 • Tápegység (az adapterkompakt teste)
 • Laptopcsatlakozó kábel
asus laptop töltő
Egykábeles, villás Asus laptoptöltő

Az Asus az utóbbi időben a tápegységre szereli a hálózati csatlakozót, így a tápegységet közvetlenül csatlakoztathatjuk az elektromos hálózatra, ezzel kiküszöbölve a hálózati feszültség alatt lévő kábel esetleges hibáit.

Töltőtípusok

Műszaki felépítésük és működési elvük szerint két főbb tápegység típust különböztetünk meg:

 • Lineáris üzemű tápegység (analóg)
 • Kapcsolóüzemű tápegység (nagyfrekvenciás)

Hordozható személyi számítógépek, tablagépek, mobiltelefonok esetében újabban főleg az utóbbi típus használatos kisebb mérete és nagyobb effektivitása miatt.

Felhasználási céljuk szerint a töltőket más-más notebook-típushoz és modellhez készítik. Így minden márkához generációk egész sorozata tartozik. Sok átlagfelhasználó számára zavaró és érthetetlen, hogy miért is van olyan sokféle áramforrás. Az eszközök külalakja, kábeleinek száma és hossza, csatlakozójának formája típusonként más-más, és műszaki paramétereik is jelentősen eltérhetnek. Kiválasztásukhoz célszerű szervizi munkatárs segítségét kérni. Azt is megtudhatjuk, mire figyeljünk vásárlásnál. Akár szaküzletből, akár webáruházból szerezzük az új, gyári vagy utángyártott töltőegységet.

tech | számtech | technika | technológia | notebooktöltő vásárlás | webáruház

Kapcsolódó olvasmány (nem PR-cikk):

“Asus laptoptöltők paraméterei (Volt, Amper, Watt)” bejegyzéshez 5 hozzászólás

Szólj hozzá!