A klórdioxidos fertőtlenítő technológia

klór-dioxid fertőtlenítés
Klór-dioxid generátor

Diffúzió, oxidálás, deaktiválás

A sejtbiológiai szakkönyvek úgy fogalmaznak, hogy a sejt életképessége a membránpotenciál megtartásán múlik, a membrán potenciálját pedig a sejt ionos gradiense határozza meg, miközben az ion-transzporterek közvetlenül tartják fenn a gradienst, az egyszerű diffúzió arányaira adott közvetlen  válaszreakcióként. A megfelelő sejtműködés érdekében a citoplazma-állapotokat nagyon specifikus tartományban kell tartani. Ez úgy történik, hogy amint plusz mennyiségben H+ ionok diffundálnak a sejtbe, a H+ iont szállító transzferek nagyobb sebességgel kezdik szállítani őket, hogy megmaradjon a megfelelő pH, és ezáltal a membrán potenciálja is stabil maradhasson. Ha azonban a transzporter (transzfer) fehérjéket ClO2 hatásának tesszük ki, ez a kémszer funkcionálisan deaktiválja a transzfereket. Kutatások azt mutatták, hogy a ClO2-nek való kitétel a transzmembrán ionos gradiensének megszűnését okozza. A transzmembrán potenciáljának így beálló hiánya megakadályozza, hogy a sejt normál sejtfunkciókat lásson el, és ezzel végül a vegyszer sejtpusztulást idézi elő az érintett közegben.

Ivóvíz fertőtlenítés a sörfőzdében

A klór-dioxid alkalmazási területei a söriparban

Malátacsíráztató: A ClO2 oxidálószer 0,03 %-os vizes oldata hatékony fertőtlenítő, lemosószer falakon, padlón, csíráztató helyiségekben és áztató tartályokban. Elpusztítja és kifehéríti az ilyen magas páratartalmú helyeken gyakran előforduló penészt és megakadályozza az üszögképződést, továbbá sikeresen használható az árpaáztató vízbe adagolva minden típusú mikrobás növekedés megakadályozására erős oxidáló képessége folytán.

Sörfőzde: Minden üst és csőrendszer esetén biztonságos sterilizólószet, biztosítja a mikrobamentes környezetet rézüstben, cefreszűrőben vagy szűrőkádban, örvénytartályban, ülepítőben és sörlé-hűtő rendszerekben. A sörlé erjesztő területre történő átszállításához használt csőrendszereket is fertőtleníthetők ClO2 oldattal. Lásd még: Ivóvíz fertőtlenítés a sörfőzdében.

Erjesztő/tároló: Az 50 ppm-es klórdioxid oldat megfelelő tartályok falainak és a hozzá tartozó csőrendszerek fertőtlenítésére. Mivel a késztermékkel alacsony szinten történő érintkezés nincsen hatással a sör végleges ízére, a szer biztonsággal használható záró öblítésként, és bizonyos mértékű baktériumszaporodást gátló hatást is el lehet érni.

Szűrés: A ClO2 kifejezetten hasznos szűrőrendszerek stabilizálására és fertőtlenítésére. Használható az aktivált szén és homok/kavics szűrők sokkszerű fertőtlenítésére víztisztító létesítményekben. Eközben a nyomólapos és keretes szűrőket 10-20 ppm oldattal lehet fertőtleníteni, anélkül, hogy szükség lenne a savas fertőtlenítőkre. Az oldat megfelelő és meglehetősen biztonságos a berendezés szempontjából.

Technológiai víztisztítás: A jóváhagyott technológiai víztisztító és fertőtlenítő nagyon alacsony dózisban is effektív hatású. Használata ivóvíztisztításra is engedélyezett, gyakran használják nyilvános és magán-vízellátó rendszerekben.

Üvegmosás / öblítés: Még a söripar utolsó, értékesítési fázisában, bárok, pubokban is szükség van hatékony és biztonságos pohár- és korsósterilizálásra – nos, a ClO2 megfelel ennek a követelménynek. Ideális poharak öblítésére. Szemben a jellemző kvaterner ammóniumos öblítéssel, nincs semmilyen ártalmas hatással a sör ízére, illetve a sör habjának minőségére.

Élesztőiszap mosása: A klórdioxid hatékonyan elpusztítja az élesztőben lévő nemkívánatos baktériumokat, míg magát az élesztőkultúrát sértetlenül hagyja. Nem képez klór-fenolokat még közvetlenül az élesztő iszaphoz történő adagolásával sem. Eközben az élesztőiszapnak olyan vékonynak kell lennie, hogy lehetővé váljon a homogén keveredést, általában 20-40% szilárdanyag tartalommal. A ClO2 baktericid hatása nagyon gyors a hagyományos foszforsavas mosáshoz képest, ezért felhasználási területe az ivóvíz fertőtlenítés a sörfőzdében.

A klór-dioxid környezetbarát fertőtlenítő szer, használata innovatív kémiai technológia. Lásd még: víztisztítás, ivóvízkezelés, tiszta víz, ipar, technika

“A klórdioxidos fertőtlenítő technológia” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!